From The Blog

blogg

Sy i knapper, slik gjør jeg det…

Etterhhvert som knappeproduksjonen har økt på har det gått opp for meg at mange ser mørkt på selve prosessen med å sy i knapper. Derfor har jeg tenkt at det kan være greit å vise fram min måte å gjøre det på. Jeg lærte nok å sy i knapper en eller annen gang i løpet av barndommen, men ble ytterligere utfordret på denne kunsten i løpet av mine tre år på det vi i forrige århundre kalt for «husflidsskole». Etterhvert utviklet jeg min egen måte å gjøre det på, den er ikke særlig spesiell, men ganske enkel. Mye av forarbeidet ligger i å velge ut riktige knapper, de må være passe store og være med på å gi plagget et ytterligere løft. Husk også at hvis du velger mindre knapper enn det du hadde tenkt når du laget knappehull, er det en enkel sak å gjøre knappehuller litt mindre med etpar sting. Noen ganger ser jeg fantastiske håndarbeider som blir gjort til skamme av dårlige knappevalg. Så mitt tips i utgangspunktet er å legge litt ekstra i selve utvelgelsen av knappene dine.

Bilde nr 1. Jeg har merket av med en knappenål hvor jeg vil ha knappen. Jeg bruker alltid sytråd som utgangspunkt selv på grove strikkaplagg. Jeg velger vanligvis tråd som er tett opptil knappefargen. Det har jeg ikke gjort nå fordi den skal synes for dere. Jeg trer nålen.

Utgangspunkt for knappesøm

Bilde 2. Jeg lar sytråden være dobbel og slår en samlende knut i enden av den.

Knyt knute i enden

Bilde 3. Stikk nålen gjennom midten av punktet du har markert med knappenål.

Moldiv_1412266302518

Bilde 4.  Trekk tråden nesten helt gjennom til det er ca 1 cm igjen før knuten treffer stoffet. Tre synålen gjennom trådløkken og stram til. Fjern knappenålen.

Fest tråd før start

Bilde 5. Stikk nålen opp gjennom det ene hullet i knappen og ned gjennom det andre og videre gjennom plagget. Gjenta en gang til.

Fest knapp til plagg

Bilde 6. Nål og tråd befinner seg nå på baksiden av plagget (på vrangen). Stikk nålen opp ved siden av stingene du har sydd, slik at nålen kommer opp mellom plagg og knapp.

Sy i knapp

Bilde 7. Snurr tråden etpar ganger rundt stingene du har sydd gjennom knapp og stoff. Dette skaper litt «luft» mellom knapp og stoff, og forsterker dessuten knappesømmen.

Snurr tråd på baksiden

Bilde 8. Stikk nålen gjennom stoffet så nært knappesømmen som mulig. Stikk den så gjennom knappen og sy etpar ganger til gjennom den. Sørg for at du ender opp på vrangen, og fest tråden godt. Jeg pleier å belegge den, dvs at jeg stikker nålen ca 1 cm bortover stoffet, trekker til, og starter neste sting en millimeter bak der nålen kom opp, dette gjentar jeg etpar ganger før jeg klipper av tråden. Hvis jeg skal sy i flere knapper og har godt med tråd igjen så bruker jeg denne teknikken til jeg kommer til punktet der neste knapp skal festes.

Feste knapp

Den observante leser har fått med seg at jeg presiserte at jeg alltid brukte sytråd til å sy i knappen. Dette er blant annet fordi jeg vil ha en knapp som sitter godt! Rent kosmetisk sett vil dette ikke ta seg så pent ut på strikkaplagg. Derfor fortsetter jeg med etpar tips om hvordan du på en lur måte kan fikse dette.

Bilde 9. Ullgarn er ofte såpass tykt at det kan bli trangt om saligheten både når du skal prøve tre i nålen og å sy gjennom hullene i knappene. Jeg pleier derfor ofte å klive garnet slik at jeg ender opp med en eller to tråder som skal inn i nålen.

Sy i knapper

Bilde 10.  Jeg syr en eller to ganger gjennom knapp og plagg med ulltråd, noen ganger holder det med en gang og andre ganger blir det penest med to. Det viktigste er at du velger garnfarge tett opp mot knappens farge, om du ikke vil ha en egen effekt med å velge kontrastfarge. Trådene festes på baksiden som beskrevet tidligere.

Sy i knapp

 

Slik kan det altså gjøres, og slik gjør jeg det. Det finnes sikkert et utall av tips om hvordan man syr i knapper. Her har du ett av dem 😉 Da gjenstår det vel bare å krydre dette blogginnlegget med litt farger. Det ble noe dystert siden jeg var litt avhengig av kontrastene for å vise det jeg ville frem til. Så værsågod her har dere litt krydder, og lykke til med knappesømmen!!

Knapper i mange farger

Pin It

Have your say